Vše o citlivosti zubů

Citlivost zubů

Citlivost zubů (někdy nazývaná trnutí zubů) je běžný jev v moderní společnosti. Téměř každý třetí člověk má citlivé zuby. Běžnost výskytu ovšem neznevažuje závažnost téměř neléčitelného onemocnění.

Příčiny citlivosti zubů

Ať už vás trápí citlivé přední zuby, zádní zuby či jen jeden samotný zub, pravděpodobně trpíte hypersensitivitou dentinu. Hypersensitivita dentinu je odborný termín pro citlivost zubů. Toto onemocnění je způsobeno oslabením zubní skloviny a následným odhalením dentinu (zuboviny).

Co způsobuje citlivé zuby:

  • Nedostatečná ústní hygiena
  • Jídelníček bohatý na cukry a kyselé
  • Neodborné a časté bělení zubů
  • Špatná technika čištění zubů
  • Skřípání zuby ve stresu
  • Přirozené stárnutí
  • Špatně provedený stomatologický zákrok

Složení zubu

Vlivy nedostatečné hygieny na citlivost zubů

Pravděpodobně nejčastějším důvodem oslabení zubní skloviny i tvorbou zubních kazů je nedostatečná ústní hygiena nebo volba zubní pasty s vysokou abrazivitou.

Pozor na zuby citlivé po čištění. Přibližně 10-15 minut po konzumaci velmi kyselých nápojů a pokrmů si zuby nečistěte, protože v ten moment jsou mnohem citlivější.

Vlivy jídelníčku na citlivost zubů

Obecně kontakt agresivních podmětů (studené, horké, sladké, kyselé) s citlivými zuby je signalizován ostrou krátkou bolestí. Nejčastější je citlivost zubů na studené.

Snížit citlivost zubů můžete omezením konzumace:

  • Studeného (např.: voda s ledem)
  • Horkého (např.: okamžité pití čaje po zalití)
  • Sladkého (např.: pocukrované pečivo)
  • Kyselého (např.: kolové nápoje)

Proč tedy zub bolí kvůli studené vodě? Již bylo zmíněno, že citlivost je způsobena obnaženým dentinem. Zubní nervy jsou schovány pod dentinem, ale ten není tak pevný jako zubní sklovina. Nervy nedostatek ochrany signalizují mozku pichlavou bolestí v místě kontaktu. Stejná logika platí také pro horké, kyselé a sladké podměty.

Někteří lidé mají zuby citlivé na sladké. Největším problémem ovšem není sladké jako podmět, ale sladké jako příčina problému. Choroboplodné bakterie tvořící kyseliny, které postupně rozleptají sklovinu, se totiž živí cukry.

Vlivy bělení na citlivost zubů

Často si lidé trnutí zubů přivedou sami neodborným či častým bělením. Domácké bělení peroxidem poměrně zásadně poškozuje zubní sklovinu. Nicméně i bělení odborníkem nepodstupujte často, pokud se chcete hypersensitivitě dentinu vyhnout.

Jakému bělení zubů se raději vyhnout:

  • Domácí přípravky na bělení zubů
  • Neustálé používání bělící zubní pasty
  • Ale i nadměrné bělení dentální hygieničkou

K bělení zubů je třeba odborník. Nejbezpečnější je poradit se se zubním lékařem a bělení nechat provést dentální hygienistkou. Zákrok způsobí citlivost zubů po bělení, jelikož boudou zuby velmi dehydrované. Tato bolest odezní do cca 24 hodin.

Škodlivé je také permanentní používání bělících zubních past. Ty jsou velmi abrazivní, což znamená agresivní obrušování zubní skloviny. Takovéto pasty pomohou udržet přirozenou barvu zubů, ale nevybělí zuby o několik odstínů. V zásadě efekt bělících past není příliš odlišný od normálních past.

Občas se tedy stává, že náhlá citlivost zubů je způsobena právě neustálým používáním vysoce abrazivních zubních past.

Vlivy techniky čištění na citlivost zubů

Problém lze přivodit také agresivním čistěním zubů a používáním kartáčku s tvrdými štětinkami. Takováto technika zanechává ve sklovině mikroskopické rýhy, do kterých se usazují bakterie oslabující sklovinu.

Pro důkladné očištění povrchu zubů je nutné mechanické odstranění zbytku jídla, ale k takovémuto odstranění stačí kartáčkem jemně přejíždět po zubech. S technikou čištění rády pomohou dentální hygienistky při pravidelné dentální hygieně. Klíčem je očišťovat zuby důkladně a hlavně jemně.

Vlivy stresu na citlivost zubů

Neviditelným viníkem může být stres. Vystresovaní lidé mnohdy skřípají zuby, aniž by to věděli. Hlavně ve spánku. Časté tření zubů o sebe zvyšuje citlivost.

Odhalit stres jako viníka může dentální hygienička i zubař podle kousacích ploch zubů. Zmírnit efekt podvědomého skřípání zuby lze speciálním chráničem zubů na spaní.

Vlivy stárnutí na citlivost zubů

V průběhu stárnutí dochází k přirozené erozi zubní skloviny (oslabení vrstvy skloviny). Eroze se dá zpomalit svědomitou péčí o ústní dutinu, ale nedá se jí úplně vyhnout.

Ustupující dásně jsou další důvod citlivých zubů. V případě nízké starostlivosti o zubu v mládí, se zuby ve stáří obrátí proti vám v podobě právě ustupujících dásní. V extrémních případech se tento problém rozvine do parodontózy, jejímž následkem může být až úplná ztráta zubů. Na druhou stranu, bez zubů, vás už nebude trápit trnutí.

Citlivost zubů po špatně provedeném zákroku

Zuby citlivé na studený vzduch není normální jev a může být signálem špatně provedeného stomatologického zákroku. Zubaři chybují velmi zřídka. Pokud ale nějaká chyba nastane, častokrát se jedná o špatně provedenou výplň zubu. V takovém to případě i jemné podměty mohou zub zásadně dráždit.

Citlivost zubů po plombě poznáte zvýšenou intenzitou citlivosti. Při podezření, že byla výplň provedena špatně si domluvte schůzku se zubařem, aby zub zkontroloval. 

Příznaky citlivosti zubů

Lidé mnohdy popisují trnutí zubů jako citlivé dásně, někdy až bolestivé dásně. Dásně jako takové by neměly být citlivé. Pokud jsou, může se jednat o zánět. V takovém případě okamžitě navštivte zubaře.

Příznakem citlivosti zubů je ostrá bolest v zubu nebo stejná bolest v oblasti obnažených krčků. Bolest způsobenou oslabenou sklovinou ale nevyřeší ani zubař. Ta se již neobnoví.

Příznaky citlivosti zubů:

  • Citlivost na studené (např.: zmrzlina)
  • Citlivost na horké (např.: káva nebo polévky)
  • Citlivost na sladké (např.: čokoláda a jiné cukrovinky)
  • Citlivost na kyselé (např.: Coca-Cola nebo citrusové ovoce)
  • Ostrá krátká bolest při kousání

Citlivost zubů při nachlazení

Příznaky citlivosti zubů při nachlazení či chřipce jen zřídka signalizují zhoršující se stav nebo vznik citlivosti zubů. Bolest zubů je známkou zánětu a citlivější zuby způsobuje dočasné zvýšení vlivů dráždivých podmětů na již citlivé zuby.

Konzumace horkých nápojů (čaje, horké nápoje s paracetamolem) a kyselého (citrusové ovoce) je během nachlazení běžná. Čajíčkováním se zvyšuje citlivost zubů na teplo. Zuby trnou častěji také kvůli větší konzumace kyselého. Tento příznak je pouze dočasný a zmírní se, jakmile se začne dodržovat normální režim.

Během nachlazení se může dostavit zánět vedlejších dýchacích dutin (sinusitida). K sinusitidě patří i bolest chrupu. Nejedná se ovšem o běžně citlivé zuby. Bolest přichází i bez podráždění zubů vnějšími podměty. 

Citlivost zubů při těhotenství

Těhotenství může vykazovat znaky vzniku citlivosti. I v tomto případě jsou příznaky způsobeny převážně jinými problémy.

V těhotenství problematické jsou již před těhotenstvím citlivé zuby. Časté zvracení zubům neprospívá. Žaludeční kyseliny jsou agresivním podmětem, na který citlivé zuby reagují trnutím.

Zvracení se těhotná žena vyhnout nemůže, ale může zmírnit poškození skloviny. Ihned po zvracení jsou zuby extrémně náchylné k poškození. Je dobré vyvarovat se 10-15 minut mechanickému čištění kartáčkem. A pouze vypláchnout ústní vodou bez fluoridu pro zmírnění zápachu. Kartáček použít až po chvilce.

Jak nedráždit zuby po zvracení:

  • Nečistit mechanicky kartáčkem ihned (vyčkat 10-15 minut)
  • Nejprve jen vykloktat ústní vodou pro zmírnění zápachu
  • Při častém zvracení používat ústní vodu bez fluoridu (snížení rizika předávkování fluoridem)

Těhotné ženy mají 9 měsíců obzvláště těžký život. Mimo jiné jsou také náchylnější k tvorbě zubních kazů. Právě kazy následně dělají zub citlivější. Pro zdravé zuby v těhotenství je dobré zvýšit příjem minerálů a vitamínů, které udrží sklovinu odolnou.

Citlivost zubů po dentální hygieně

Trnutí zubů po dentální hygieně neznamená nutně vznik citlivosti. Zuby jsou obecně náchylnější k signalizaci bolesti v případě vnějších zásahů (obrušování, bělení apod.). Hlavně bělení může způsobit na pár hodin i citlivé zuby při jídle. Navštivte zubaře, pokud bolest zubů po dentální hygieně bude delší než 24 hodin.

Prevence před citlivostí zubů

Co pomáhá na citlivé zuby? Hlavně prevence před samotným vznikem problému. Zubní sklovina se již neobnovuje, čím později ji poškodíte, tím déle budete žít bez trnutí zubů.

Jak nemít citlivé zuby:

  • Správná ústní hygiena a pravidelné návštěvy zubaře
  • Menší konzumace stravy bohaté na kyseliny a cukry
  • Vybrat správné produkty na citlivost zubů

Správná ústní hygiena

Důkladná ústní hygiena je nejlepší prostředek úlevy bolesti citlivých zubů, protože zuby ochrání před vznikem citlivosti.

Vhodná ústní hygiena pro citlivé zuby obsahuje:

  • Kartáček s velmi měkkými štětinami
  • Mezizubní čištění a očištění jazyka
  • Zubní pasta s nízkou abrazivitou
  • Málo acidní ústní voda
  • Čištění zubů 2x denně

Menší konzumace stravy bohaté na kyseliny a cukry

Prvním znakem problému je zub citlivý na teplo a chlad. Následně začne být citlivý i na sladké a kyselé. Je vhodné se preventivně vyvarovat nadměrné konzumace kyselinotvorných potravin, které oslabují zubní sklovinu.

Jakým potravinám se spíše vyhýbat:

  • Sladké pečivo a cukr obecně
  • Pikantní sýry
  • Ochucené minerálky
  • Káva a alkohol

Správné produkty na citlivost zubů

Co je nejlepší na citlivé zuby? Lidé s citlivými zuby se musí více omezovat ve svých stravovacích návycích a mírně poupravit skladbu produktů zubní péče. Zejména abrazivita (měřená indexem RDA) zubní pasty je velmi důležitý faktor při výběru pasty. Čím nižší RDA, tím šetrnější zubní pasta.

Co používat na citlivé zuby:

  • Zubní pasta s remineralizační složkou (často fluorid)
  • Zubní pasta s nízkou abrazivitou
  • Ústní voda s nízkým obsahem kyselin (Ph neutrální)
  • A samozřejmě klasické mezizubní čištění a měkký kartáček

Remineralizační zubní pasta pro zdravou sklovinu

Zubní pasta nejen pro lidi s citlivými zuby by měla obsahovat ingredience remineralizující zubní sklovinu. Pro citliváky jsou jen ještě důležitější.

Nejlepší ekologickou fluoridovou variantou jsou zubní tablety Denttabs. Variantou pro citlivé zuby bez fluoridu je například přírodní zubní pasta Ben&Anna Sensitive .

Zubní pasta s nízkou abrazivitou

Abrazivita se vyjadřuje RDA indexem (Relative Dentim Abrasion index). Tento index vyjadřuje, jak moc silně pasta obrušuje zubní sklovinu. Čím menší, tím vhodnější pro citlivé zuby. Pozor do indexu se nezapočítává vliv obrušování způsobený zubním kartáčkem.

Úrovně RDA

  • 0-70 = Nízká abrazivita (jemné obrušování)
  • 71-100 = Střední hodnota abrazivity (středně silné obrušování)
  • 101-150 = Vysoká abrazivita (intenzivní obrušování)
  • Nad 150 = Velmi vysoká abrazivita (může být poškozující)

Nedráždivá ústní voda

U ústní vody je dobré zvolit variantu s nízkým obsahem kyselin (Ph neutrální, mírně zásadité) a bez alkoholu. Na trhu je bohužel stále nešvar používat alkohol v ústních vodách. Alkohol patří možná tak do piva, ne do ústní vody.

My doporučujeme ekologickou ústní vodu v tabletách od Georganics, která pomáhá obnovit zdravou hladinu pH 7 a neobsahuje alkohol. Vhodná je i přírodní ústní voda od již zmiňované značky Ben&Anna, ale ta má poměrně divnou chuť.

Vyvarovat se tvrdému kartáčku

Zubní kartáčky najdete v obchodech ve čtyřech úrovních tvrdosti. Tvrdé kartáčky se hodí maximálně na čištění zubních protéz. Na ty rovnou zapomeňte. Kupujte pouze kartáčky s měkkými nebo ideálně extra měkkými štětinkami.

Úrovně tvrdosti štětin kartáčků:

  • Extra měkké (vhodné pro citlivé a zdravé zuby)
  • Měkké (vhodné pro zdravé zuby)
  • Středně tvrdé (zbytečné, výrobci by je mohli přestat vyrábět)
  • Tvrdé (spíše vhodné pro zubní protézy)

Nejpoužívanější kartáčky jsou ty od Curaprox. V jejich portfoliu si jistě najdete kartáček vámi zvolené úrovně tvrdosti. I přesto, že jsou tyto kartáčky populární, my doporučujeme ekologickou variantu bambusového zubního kartáčku bez plastu s extra měkkými štětinkami.

Ošetření a léčba citlivosti zubů

Existuje několik metod, jak na citlivé zuby. Stále nejčastěji používanými ošetřeními jsou zubní výplň nebo korunka. Zubní medicína ovšem postupuje rychle kupředu. Dnes je možné využít třeba i dásňový implantát v místě odhalených krčků.

Jak zklidnit citlivé zuby:

  • Zubní výplň
  • Korunky
  • Vyjmutí nervů v zubu či celého zubu
  • Dásňový implantát

Zubní výplň

V případě, že je jen jeden zub citlivý na studené a horké, může se jednat o zubní kaz. Pro odstranění bolesti způsobenou kazem, zubař zvolí ošetření ve formě zubní výplně.

Po vyplnění by pro vás měly být přecitlivělé zuby jen špatnou vzpomínkou. S pokračující bolestí je třeba zakročit korunkou.

Korunky

V momentě, kdy je zub kazem velmi nakažený, nezbývá jinak než zakročit umělou náhradou ve formě zubní korunky. Korunka je většinou keramická zubní protéza kolem obroušeného pahýlu zubu.

Korunky jsou spolehlivá ochrana citlivých zubu, ale bezpodmínečně nechrání zbytek přirozeného zubu před kazem. Je stále třeba dbát na možné hromadění zubního plaku v mezizubních prostorech u dásně a korunky.

Vyjmutí nervů v zubu či celého zubu

Zub velmi citlivý na horké a studené? Nejdrastičtější „léčba“ je bohužel úplné odstranění zubu nebo vyjmutí zubních nervů z kořenových kanálků. Při kvalitním ošetření kořenových kanálků ustane extrémní citlivost zubu, protože zub bude v podstatě mrtvý.

Zub může i tak bolet v případě infekce. Ta by ovšem neměla přijít při pečlivém stomatologickém zákroku.

Dásňový implantát

Citlivé dásně a zuby se s rozvojem vědy pomalu stávají řešitelným problémem. Dásňový implantát je přesně příkladem ošetření, které by člověka mnohdy ani nenapadalo, že je možné provést.

Právě dásňový implantát je řešením, co na citlivé zubní krčky. Ty nás bohužel s věkem četně potkávají (při špatné ústní hygieně i v mladí). Dásně ustupují, odhalují krčky, ty jsou citlivější než zbytek zubu a nepříjemná bolest začne trápit.

Jak vlastně transplantace funguje? Nejprve třeba říct, že je vše bezbolestné pod lokální anestezií. Při zákroku se odebere štěp tkáně z patra dásně a ten se přišije na odhalený krček. Úplné zhojení bývá do 3 měsíců.

Dásňový implantát je ale jeden z nejsložitějších zákroků, jak zmírnit citlivé dásně a zuby. Tento zákrok stále není v rámci plastické mikrochirurgické běžný. Můžeme jen věřit, že se stane standardem jako zubní výplně v budoucnosti.