How to get rid of bad breath

Jak se zbavit zápachu z úst

Zápach z úst je škodlivý pro mezilidské interakce. Naštěstí existují osvědčené rady, jak se vypořádat se špatným dechem. Tou nejméně oblíbenou je pravidelně navštěvovat zubního lékaře a zubní hygienu. Pomoci ovšem může také úprava jídelníčku a pitného režimu.

Jak odstranit zápach z úst:

  • Vyvarujte se cigaretám, alkoholu a aromatickým potravinám
  • Nezanedbávejte každodenní čištění zubů
  • Kromě zubů si čistěte také jazyk
  • Dodržujte dostatečný pitný režim
  • Vykloktejte vodu po každém jídle
  • Pravidelně navštěvujte zubaře a zubní hygienu
  • Odstraňte infekci v případě onemocnění

Příčiny zápachu z úst ve zkratce

Než se pustíme do toho, jak bojovat se špatným dechem, je dobré porozumět příčinám problému. Špatný dech (halitóza) v zásadě vzniká z 5 důvodů. Strava, ústní hygiena a infekce jsou poměrně známé. Méně se ví, že zápach může způsobovat také sucho v ústech či snížená činnost ústního ústrojí.

  • Určité potraviny způsobují zápach z úst (převážně aromatická zelenina a koření)
  • Bakterie způsobující zápach se živí zbytky potravy ve špatně vyčištěné ústní dutině
  • Infekce (například angína) na sebe upozorňují mimo jiné i zápachem
  • Sucho v ústech pomáhá hromaděním bakterií v ústech
  • Snížená činnost ústního ústrojí během spánku způsobuje ranní zápach z úst

Co pomáhá na snížení zápachu z úst

Nelze trvale odstranit zápach z úst, jelikož se jedná o přirozený jev lidského těla. Existují ovšem dennodenní zvyky, kterými můžete zápach zmírnit. Převážně vliv pitného režimu na špatný dech je pro spoustu lidí novinkou.

Jak se vyvarovat zápachu z úst

Vliv jídelníčku na zápach z úst

Obecným doporučením, jak se zbavit zápachu z úst pomocí úpravy jídelníčku je držet rovnováhu mezi konzumací bílkovin a sacharidů. Dopřávat si pikantní jídla výjimečně a úplně omezit kouření i alkohol.

Jídelníček člověka s příjemným dechem obsahuje:

  • Sklenici mléka po česneku a pikantních indických jídlech
  • Žádný alkohol a cigarety
  • Rozumně konzumované množství sacharidů a bílkovin
  • Žvýkačky a bonbóny jen bez cukru

Jak zmírnit zápach z úst volbou potravin

Pravděpodobně je vám povědomý ten báječný pocit plného břicha po pikantním jídle, chlebíčku s česnekovou pomazánkou nebo masem plněných knedlících s cibulkou. Pozitivní emoce vzápětí vystřídá úzkost ze zápachu z úst.

Některá koření, cibule a převážně česnek způsobují zápach chemickou reakcí při rozložení jejich struktury. Samozřejmě přestat jíst česnek není řešení. Hlavně pro milovníky jídla.

Zkuste jen upravit jídelníček tak, abyste konzumovali potraviny, které zápach zmírní. Nejlepší prostředek na odstranění špatného dechu po konzumaci česneku je vypít sklenici mléka a česnek kombinovat s petrželí. Tyto dvě potraviny mají na zápach z česneku opačný efekt. 

Stop cigaretám a alkoholu

Co ovšem doporučujeme z jídelníčku odstranit jsou cigarety a alkohol.

Alkohol snižuje tvorbu slin. Sliny pomáhají bakterie odstraňovat. Proto při konzumaci alkoholu zkuste pít více vody. Tím zmírníte zápach z úst a zároveň snížíte pravděpodobnost, že se opijete.  

Odstranit špatný dech po kouření lze efektivně jedině vyčištěním zubů. Důkladně, s čištěním jazyka a ústní vodou. Pokud budete chtít zápach zmírnit okamžitě žvýkačkou nebo mentolovým bonbónem (dočasné řešení), zvolte variantu bez cukru, protože cukry pomáhají bakteriím se množit.

Vyvážená dieta je důležitá

Přestože cukry pomáhají bakteriím se množit, jídelníček bez nich také není vhodným řešením. Při drastických dietách bez sacharidů je tělo nuceno brát energii z tuků. Při zpracovávání tuků vznikají chemické látky (ketony), které způsobují zápach.

Stejný efekt má také dieta založena na příliš velkém přísunu bílkovin. Když tělo musí rozkládat nadměrné množství aminokyselin bílkovin, vzniká nadměrná deaminace (proces štěpení bílkovin v těle). Ta následně způsobuje tvorbu amoniaku (čpavku), které je z těla vypouštěn skrze ústa. Jen pro představu čpavek smrdí jako zkažená vajíčka. Fuj…

Ústní hygiena proti zápachu z úst

Správný režim ústní hygieny je nejdůležitější stavební kámen pro svěží dech. Samozřejmostí je čištění zubů 2x denně. Samotná frekvence ovšem není vše. Je třeba také následovat všechny kroky péče o ústní dutinu.

  • Zuby si čistit správnou technikou
  • Nevynechávat čištění mezizubních prostor
  • Kromě zubů čistit také jazyk
  • Nezapomínat na ústní vodu

Správná technika čištění zubů

Nejprve se ujistěte, že má váš zubní kartáček měkké štětinky. Vibračním pohybem čistěte zuby v části, kde vystupuje dáseň. Mimo vnější část zubů čistěte také část vnitřní. Následně očistěte stejným vibračním pohybem kousací plochy. A nakonec nezapomeňte použít mezizubní kartáček a kartáček na jazyk.

Je třeba zdůraznit potřebu mezizubního čištění a čištění jazyka, protože na těchto místech často přežívají bakterie, které způsobují zápach. Nejlepší léčba špatného dechu je tedy nezanedbávat základní hygienu.

Nejlepší zubní pasta na zápach z úst

Volba zubní pasty proti zápachu z úst je volnější na rozdíl od nekompromisnosti dodržování správné techniky čištění. V zásadě je důležité mít zubní pastu, která obsahuje bakterie likvidující látky. Téměř v každé zubní pastě takovéto látky najdete v různých množstvích.

I umělé zuby se musí čistit

Uživatelé zubních náhrad často zapomínají, že je třeba i náhrady čistit jako normální zuby. Lze použít standardní zubní pastu a kartáček nebo využít speciálních čistících tablet určených pro zubní protézy. Mějte na paměti, že i když použijete čistící tablety, měli byste zubní náhradu očistit také mechanicky kartáčkem.

Cizí tělesa v ústech obecně mohou hromadit plak. K vyhnutí se špatnému dechu je zapotřebí očisťovat také rovnátka a zubní šperky.

Pitný režim a kloktání pomáhá ke svěžímu dechu

Dostáváme se k nejčastěji opomíjenému důvodu zápachu z úst, dehydrataci. Nedodržování zdravého pitného režimu snižuje produkci slin. Sliny pomáhají vyrovnat hladinu Ph v ústech a znemožňují bakteriím udržet se na zbytcích jídla, kde se živí.

Odpovědí na otázku, jak se zbavit trvale špatného dechu, je tedy dostatečně pít. Snažte se vytvořit pro bakterie v ústech peklo příjmem alespoň litru vody denně. Nejdříve se ovšem poraďte s odborníkem, kolik je pro vás ideální množství vody.

Dá se vodou zbavit špatného ranního dechu? Pitný režim rozhodně neuškodí, ale samospasný také není pro zbavení se špatného dechu navždy.

Voda mimo jiné může pomoci také v průběhu dne jako kloktadlo po každém jídle. Vykloktáním se zbavíte části zbytku jídla s snížíte riziko zápachu z úst. Kloktat můžete také ústní vodu bez fluoridu. Kloktání ústní vody s fluoridem po každém jídle není ideální řešení, jelikož to nadbytečně zvýší vaší denní dávku fluoridu.

Ani není potřeba příliš rozvádět proč je důležité navštěvovat dentální odborníky. Ti pomohou odhalit potenciální problémy způsobující zápach z úst.

Jak často navštěvovat zubaře a zubní hygienistku?

Zubaře je třeba začít navštěvovat od prvního zubu. Dentální hygienu, jakmile dítě získá kompletní sadu 20 zubů. U zubaře i zubní hygienistky byste se měli ukázat alespoň 2x do roka. Hlavně se nebojte dorazit, zubaři jsou velmi ohleduplní lékaři.

Zubní lékaři mohou odhalit také různá onemocnění a infekce, které vám pomohou zbavit se někdy až páchnoucího dechu.

Nejčastější onemocnění způsobující špatný dech jsou:

  • Angína
  • Cukrovka
  • Refluxní choroba
  • Selhání jater a ledvin
  • Žaludeční vředy
  • Nádory
  • Hormonální změny
  • A někdy je to zkrátka dědičné

Jak se vypořádat se špatným dechem

Jakákoli konverzace provázející zápachem z úst je téměř společenské faux pas. Nejen, že konverzace bude mít negativní podtón, ale také ztratíte část své váženosti. Naštěstí existují způsoby, jak se rychle zbavit špatného dechu v podobě volněprodejných přípravků, žvýkaček a babských rad.

Produkty na zápach z úst

Už bylo zmíněno, že trvale vyléčit zápach z úst není možné, jelikož se nejedná o nemoc. Tudíž i slovní spojení jako léčba zápachu z úst či léky na špatný dech mohou být poměrně silná v rámci kontextu zápachu z úst.

Každopádně pro účely tohoto článku budeme prostředky proti špatnému dechu označovat za „léky“.

Nejlepší léky na zápach z úst jsou:

  • Spreje proti zánětu v ústech a krku
  • Spreje na suchost v ústech
  • Obyčejné osvěžující spreje
  • Ústní voda (bez fluoridu v případě četného používání v průběhu dne)
  • Žvýkačky bez cukru

Spreje proti zánětům

Pokud zápach z úst přetrvává dlouhodobě, možnou příčinou je zánět dutin. Ústní spreje mohou být řešením, jak se trvale zbavit zápachu z úst způsobeným infekcí. Spreje obsahující olej čajovníku australského jsou rozumná volba, jelikož čajovník je nejsilnější přírodní antiseptikum.

Antibakteriální a antimykotické účinky má také léčivá látka hexetidinum (pro vědce 1,3-bis(2-ethylhexyl)-5-methylhexahydropyrimidin-5-amin). Například Stopangin orální sprej určený k dezinfekci dutiny ústní a hltanu obsahuje hexetidinum.

Spreje na suchost v ústech

Suchá ústa mohou také svěžesti dechu škodit kvůli nedostatku čistících slin. Řešením, jak léčit zápach z úst způsobeným suchostí, jsou opět výrobky ve formě sprejů. Při výběru spreje na suchá ústa hledejte takový, které neobsahuje fluorid.

Obyčejné osvěžující spreje

Záněty a suchá ústa potřebují léčiva. Každopádně špatný dech může vzniknout také po pikantním jídle a podobných pro život běžných situacích. Pro tyto momenty lze použít obyčejné ústní spreje pro svěží dech. Vyvarujte se sprejům obsahující fluoridy, SLS, alkohol, umělá barviva, parabeny a velký obsah cukrů.

Ústní vody

Ústní vody jsou nezbytné pro standardní ústní hygienu. Pro ranní a večerní čištění se nemusíte obávat používat vody obsahující fluorid. Každopádně v případě používání ústní vody po každém jídle je lepší zvolit varianty bez něj a vyvarovat se nadbytečnému používání fluoridu.

Nosit každý den s sebou lahvičku ústní vody může působit poměrně úsměvně. Zkuste raději ústní vodu v podobě tablet, které jsou ekologické, snadno skladné a použitelné kdykoli a kdekoli.

Žvýkačky bez cukru

V neposlední řadě je třeba zmínit žvýkačky jako způsob, jak osvěžit dech. Značku vyberte dle preferencí, stejně jsou téměř všechny vyráběné firmou Wrigley. Držte se pouze pravidla vybrat variantu s co nejnižším obsahem cukru.

Žvýkačky jsou samozřejmě poměrně neekologické řešení. Řada žvýkaček je vyráběna z polymerů, které nejsou v přírodě snadno rozložitelné. Včetně nešetrnosti k přírodě žvýkaček samotných jsou také baleny v plastech. Mějte na paměti, že žvýkačky se obecně rozkládají přibližně 500 let.

Jak mít svěží dech dle babských rad

Co by na zápach z úst doporučily naše babičky a babičky babiček? Pár příkladů přírodní medicíny jsme našli. Ač jejich účinnost může být diskutovatelná, rozhodně se jedná o pro tělo a planetu šetrné řešení, jak mít svěží dech.

Babské rady na svěží dech

  • Žvýkaní petržele
  • Zázvorový nebo anýzový vývar
  • Chroupání mrkve
  • Výplach s jedlou sodou

Jedlá soda na odstranění špatného dechu

Všechny rady jsou bezpečné, ale nepřehánějte to s jedlou sodou. Jedlá soda (Hydrogenuhličitan sodný) je abrazivní složka. To znamená, že obrušuje sklovinu. V rozumném množství je prospěšná, protože pomáhá odstraňovat mikro zbytky jídla z povrchu zubů. Nicméně ve velkém množství poškozuje zubní sklovinu.

 

Zpět na blog