How to start living plastic-free in 5 Steps

Jak žít bez plastu v 5 krocích

Plastové produkty se v přírodě rozkládají i 1 000 let. Nemusíme pouštět uzdu kreativitě k představě kolik plastu jsme vyhodili do koše a kolik ho ještě dnes straší na skládce.

Přestože je téměř nerealizovatelné žít bez plastu úplně, lze snadno snížit množství denně spotřebovávaného plastu. Stačí změnit některé zvyky a produkty.

Život bez plastu je dlouhý proces, kde je třeba spoustu trpělivosti a odhodlání. Začněte malými kroky a později následujte většími. Není třeba šokové terapie úplnou změnou života.

Délka rozkladu v příroděJak začít s životem bez plastů:

  1. Nastavte si priority ohledně plastů
  2. Opravujte, znovu používejte, než něco vyhodíte
  3. Začněte tím nejjednodušším krokem
  4. Pokračujte krok za krokem
  5. Vzdělávejte se v ekologii a volte ekologické produkty

1. Nastavte si priority ohledně plastů

Mít krystalicky čisté přesvědčení začít žít bez plastu funguje jako hnací motor k udržení nově nabytého zodpovědnějšího životního stylu.

Znečištěná příroda

Určitě máte důvod ke změně životního stylu, pokud čtete tento článek. Možná chcete zanechat lepší svět pro své děti a vnoučata. Možná chcete čistější vodu a lesy. Možná chcete méně plastem zraněných zvířat v oceánech nebo méně mikro plastu v rybím masu na talíři. Anebo zkrátka chcete snížit svou uhlíkovou stopu z jiných důvodů.

Až je váš důvod jakýkoli, budete mnohem konzistentnější, když si ho řeknete nahlas. Odůvodnění si svých činů funguje jako skvělý vnitřní motivátor.

Například si nastavte obrázek, který mám bude připomínat váš cíl, jak pozadí mobilu nebo si jej vytiskněte a nechte na pracovním stole. Každý den vám obrázek připomene, proč měníte svůj život.

Stůl s motivačním pozadí na telefonu

2. Opravujte, znovu používejte, než něco vyhodíte

Než vyměníte svůj dosavadní plastový předmět, zkuste popřemýšlet, zda jej lze opravit, případně použít na něco jiného. Velkou ekologickou chybou je vyhazovat věci bez pokusu o opravu a nalezení nového využití. Do koše patří jen to, co je opravdu na konci svého funkčního cyklu.

Hrnce a květiny

Ještě větší chybou je vyměnit již vlastněný funkční neekologický předmět ekologickou alternativou. Zbavením se plastové naběračky výměnou za kovovou vytváříte jen další spotřebu a odpad. Není třeba se cítit provinile za vlastnění plastu, jen je třeba jej nekupovat v budoucnosti.

Například dětské hračky lze většinou opravit a jednoduché plastové předměty jako platové láhve nebo přepravky se dají snadno znovu použít v mnoha různých směrech. 

3. Začnete tím nejjednodušším krokem

Začít od nejjednoduššího kroku je nejspolehlivější řešení. Přesto velmi pomůže jako nakopávač motivace. Malým ale rychlým prvním úspěchem se snadněji propracujete ke změně běžného chování.

Začít tou nejdrastičtější změnou může fungovat jako přítěž a pravděpodobněji svou změnu vzdáte dříve, než pořádně začnete.

Tím nejjednodušším krokem pro začátek může být například nekupovat tašky v obchodě, ale vždy si vzít svou. Výběr ovoce a zeleniny bez plastového balení je také dobrým začátkem. Dalším malým krokem může být nekupování balené vody, ale naistalovat si filtr kohoutkové vody a nosit si vodu ve vlastní recyklovatelné láhvi. Závěrem, asi úplně nejjednodušší je změnit svůj plastový zubní kartáček za kartáček z bambusu.

Bambusový zubní kartáček

4. Pokračujte krok za krokem

Změna chování není snadný proces. Pamatujte, že nesmíte začít s příliš velkým množstvím změn naráz jinak budete změnami přehlceni a flastrováni. Frustrace vám nakonec celý proces změny znechutí. 

Vybudovat nový zvyk zabere přibližně 66 dní. Vzdát se života s nepotřebnými plasty je tedy dlouhý proces a některé aktivity v tomto ohledu vyžadují větší pozornost než jiné. Ideální je stáhnout si například aplikaci Habitbull. Ta vám pomůže sledovat, jak si vedete v budování nového návyku. Řešením je i klasický bloček.

Diář

Jedním ze způsobů, jak dosáhnout stanovených cílů pojmenovat si určité časové období a zvolit tomuto období prioritu. Například měsíc nákupů s vlastní taškou, týden přípravy jídla do práce a podobně.

Dokud se necítíte dobře s novou změnou nepřecházejte k dalšímu cíli. Není třeba změnit život v jednom dni. Zde záleží na kvalitě více než na kvantitě.

5. Vzdělávejte se v ekologii a volte ekologické produkty

Ujistěte se, že rozumíte základním pojmům kolem ekologických produktů. Identifikovat a vybrat skutečně ekologické produkty budete moci pouze po porozumění produktového značení.

Eko loga

Mějte také na paměti, že existují společnosti, které investují více do marketingové komunikace o tom, jak pomáhají planetě než do samotné ekologické činnosti. Toto se nazývá „greenwashing“.

Greenwashingu se můžete vyhnout tím, že si před zakoupením produkty vyhledáte více informací o značce nebo společnosti. V dnešní době sociálních sítích, lze nahlédnout opravdu hluboko do jádra společnosti. Lze například najít konkrétního majitele značky na sociálních sítích.

Vyhledávat informace je v dnešní době nejmírněji důležité. Platí to i pro ekologii.

Produkty rozložitelné v přírodě se nutně nemusí sami rozložit v podmínkách na skládce. Často je třeba určitých podmínek vlhkosti, teploty a dalších okolností. Recyklovatelné plasty nejsou recyklovatelné ve všech zemích světa, je třeba speciální technika. To jsou jen dva ne zcela známe fakta o ekologické udržitelnosti.  

Zpět na blog