Průvodce pro pochopení a zvládnutí bolesti zubů

Průvodce pro pochopení a zvládnutí bolesti zubů

Bolavé zuby patří k jedné z nejvíce nepříjemných bolestí. Až už člověka bolí pouze jeden zub nebo jej zasáhne bolest dolních, horních či všech zubů, nikdy to není pěkný zážitek.

Aby bolest zubu zmizela je třeba nejprve poznat příčinu a následně zvolit správnou formu léčby.

Nejčastější příčiny bolesti zubů jsou:

  • Zánět Odhalené krčky
  • Prořezávající se zuby
  • Komplikace po zubních zákrocích
  • Zlomení zubu při úrazu
  • Dehydratace zubu při bělení

    Co způsobuje bolest v zubech

    Když se objeví bolest v zubu, první otázka je „Proč mě bolí zuby?“. K odpovědi je třeba zjednodušeně porozumět anatomii zubu.

    Zub se skládá ze 4 zásadních částí. Pro porozumění vzniku bolesti je nezbytné znát hlavně zubní sklovinu (ochranná vrstva), zubovinu (podpora skloviny a komunikátor signálů mezi sklovinou a dřeňovou dutinou), dřeňovou dutinu (kapsa pro nervy) a kost v níž je zub zasazen.

    Odkud může bolest přijít:

    • Bolest zevnitř úst (podráždění nervů skrze oslabenou sklovinu a zubovinu)
    • Bolest kosti držící zub v čelisti

      Bolest zevnitř úst

      Pokud není dostatečně pečováno a zub, může vzniknout zubní kaz. Ten oslabí zubní sklovinu (sklovinu může oslabit také časté neprofesionální bělení zubů). Skrze kaz se otevře vstup do zubu. Zubovina (dentin) je měkčí než sklovina a nedokáže poskytnout dostatečnou ochranu pro nervy v dřeňové dutině.

      Vnější látky (voda, části jídla atd.) se dostanou k dřeni a způsobí bolest nervu v zubu, který bolestí dává signál napadení.

      Bolest je často popisována jako citlivost zubů. V případě zárodku citlivosti je dobré navštívit zubaře a zkontrolovat stav zubů.

      Bolest kosti držící zub

      V případě zranění, či pooperačních komplikacích mohou být krevní a nervová zakončení citlivá. Poranění kosti způsobuje nejen bolest čelisti, ale také bolest zubů samotných.

      Bolest je častokrát mnohem intenzivnější. Doporučuje se v takovémto případě rozhodně kontaktovat svého zubního lékaře, který provede detailní diagnostiku, kde bolest vzniká.

      Příčiny bolesti zubů

      Nyní víte, jak bolest zubů vzniká. Je čas poznat příčiny bolavého zubu. Jako jsou tedy běžné typy bolesti zubů?

      Zánět zubního nervu

      Zánět zubního nervu (někdy nazýván bolest zubního kazu) je příkladem bolesti zevnitř úst. Tento problém způsobující ostrou bolest je nejčastěji způsoben zubním kazem, který odhalí zubní nervy.

      Bolest nervu v zubu je extrémně nepříjemná a pokud ji podceníte můžete dojít do stádia, kdy daný zub umře. Mrtvé zuby nejsou zásadně bolestivé, ale mohou způsobit zánět. Zubní kazy nepodceňujte, jelikož vás to může stát nejeden zub.

      Léčba zánětu zubního nervu musí být provedena zubním specialistou. Ten místo dezinfikuje a zub společně s potenciálním nebezpečím odstraní.

      Zánět dásní

      Další častou nepříjemností jsou bolavé zanícené dásně. Zánět dásní poznáte dle bolavých často krvácejících dásní (například při čištění zubů).

      Vyhnout se bolesti dásně můžete pravidelnými návštěvami dentální hygieny a pečlivé každodenní ústní hygieny. Nezanedbávejte převážně mezizubní čištění.

      Pokud k zánětu dásní přece jen dojde, snažte se problém rychle dostat pod kontrolu. Zánět dásní může vést až k parodontitídě, díky které můžete přijít o zuby.

      Bolestivá dáseň kolem zubu je většinou v ranné fázi citlivější, ale nejedná se o silnou bolest. Správnými produkty dentální hygieny pro zdraví vašich dásní zasadíte úder hlavním příčinám bolesti a následně bolest bude slábnout.

      Obnažené zubní krčky

      Bolest zubů a chlad jsou příznakem obnažených zubních krčků. Odhalené krčky působí slabou, ale nepříjemnou bolest po studeném či horkém nápoji. Stejný efekt může vyvolat také sladké a kyselé jídlo.

      Tato příčina bolesti je potlačitelná, ale nikdy nevrátíte stav zubů zpět do 100% zdravé podoby. Snažte se tedy o své zuby pečovat pro vás vhodnými kvalitními produkty zubní péče, jak jen to jde. Když se krčky odhalí bude pro vás bolest zubu a studené navždy spojeno.

      Obnažené zubní krčky poznáte převážně na základě citlivosti. Bolest bude krátká a bude působit jako by hned několik zubů bolelo najednou, přestože se nemusí nutně jednat o bolest ve všech zubech, ale o jeden silně odhalený zub.

      Také samotný pohled na zuby vám pomůže diagnostikovat problém s obnaženými zubními krčky. Zakončení zubů bude narůžovělé a dásně budou ustupovat.

      Bělení zubů

      Bělení zubů a citlivost jde ruku v ruce. Při bělící proceduře dochází k dehydrataci zubů, ty jsou poté velmi citlivé a bolí. Přibližně do 24 hodin by se po dostatečném dodávání tekutin měli zuby vzpamatovat a přestat bolet.

      Něž invazivně bělit zuby, raději žloutnutí předcházejte. Zabarvování zubů by se mělo zpomalit, když omezíte na minimum kouření, červené víno, kávu, sycené černé limonády a silně barvicí potraviny.

      Rostoucí zuby moudrosti

      Velmi nepříjemný důvod, proč dětičky pláčou jsou rostoucí zoubky. Nové zuby moudrosti se prodírají na povrch skrze dásně a způsobují bolest.

      Růst zubů moudrosti nezastavíte, ale bolest můžete zkusit utišit domácími babskými radami. Pokud bolest není opravdu značná, zbytečně nepodávejte analgetika.

      Trable s rostoucími zuby pociťují také dospělý. Převážně bolest stoličky může být znakem prořezávající se osmičky. Zrodu zubu neslavně proslulého pro svou nepotřebnost a zbytečnou bolest. Vývoj osmé řady zubů by měl mít váš zubař zmapováno pomocí rentgenu. Na tuto bolest budete ve většině případů připraveni anebo si můžete zub rovnou nechat chirurgicky odstranit.

      Po-extrakční zánět

      Bolest zubů po několik dnů je po extrakci běžná. V prvních třech dnech po trhání zubu moudrosti můžete bolest očekávat. Problém se naskytne v případě, že po delší době vás stále trápí pocit bolesti dásně.

      Tento pocit může být způsoben tzv. suchým lůžkem. Suché lůžko je komplikace po extrakci, kdy se nevytvoří krevní sraženina a kost čelisti zůstane částečně odhalená a náchylná k podráždění.

      Ulevit od bolesti budete muset pomocí analgetik a dalšího zubařského zákroku.

      Vyražení zubu

      Může se stát, že silný úder při sportu či pádu vyrazí zub z úst. Po takovémto úderu jsou většinou cítit bolestí všechny zuby. Bolest zubů je obzvláštně nepříjemná při kousání a žvýkání. Nebojte se, bolest je přirozená a ustane dle vážnosti úrazu.

      Každopádně, je vždy lepší nechat si stav čelisti zkontrolovat, pokud vyražený nebo vytřený zub bolí.

      Vypadlá výplň zubu (plomba)

      Až už přirozenou cestou, kousnutím do extrémně tvrdého materiálu nebo úrazem může přijít bolest způsobená vypadlou výplní zubu (nebo bolest v korunce). V takovémto případě je dentin odhalen a citlivý na vnější vlivy.

      K odstranění bolesti navštivte stomatologa, který odstraní zbytek staré výplně a nahradí novou. Po zákroku by zub měl být opět chráněn před citlivostí a přestat bolet.

      Jak ulevit od bolesti zubů

      Nejefektivnější léčbou bolesti zubu je návštěva zubní pohotovosti, zde ošetřující lékař identifikuje bolest a nasadí správnou léčbu.

      Nepříliš bolestivé, nýbrž otravné trnutí zubů odezní rychle. Dostačující by měla být správná volba produktů zubní péče pro váš stav chrupu.

      Silnou pulzující bolest zubu pravděpodobně budete muset řešit léčivými přípravky. Pokud prášky nezabírají a lékař si neví rady, můžete se zkusit obrátit k alternativní medicíně.

      Babské rady

      Babské rady mohou být řešením, jak dát do pořádku náhlou bolest zubů nebo jako nouzová úleva od bolesti zubů.

      Nezapomeňte, že naši předkové neměli silná analgetika v prášcích a dokázali fungovat. Ale některé typy bolestí opravdu nejde řešit po domácku.

      V každém případě je lepší domácí léčbou bolesti začít, než se vrhnete k práškům proti bolesti.

      Babské rady proti bolesti zubů:

      • Výtažek z čajovníku – Čajovník má antibakteriální účinky a může pomoci se zánětem, který způsobuje bolest.
      • Kloktadlo ze soli a pepře – O soli i pepři se povídá, že mají analgetické účinky.  Můžete vyzkoušet směs soli a pepře ve vodě jako kloktadlo na citlivé zuby.
      • Česnekovo-cibulový zábal – Cibule chrání před infekcí a česnek je přírodní antibiotikum. Můžete zkusit česnekovo-cibulovou drť přiložit na bolestivé místo. Této variantě se vyhněte, pokud se bolesti potřebujete rychle zbavit před schůzkou se svým partnerem či partnerskou.
      • Olej z Hřebíčku – Hřebíčkový olej působí jako přírodní anestetikum. Vyzkoušejte nakapat několik kapek na vatu a přiložit k bolavému místu.

        Volně prodejná léčiva

        Skutečný problém nastává, když je bolest zubů silná až nesnesitelná. V takovýchto případech se po domluvě s lékárníkem zkuste obrátit na volně prodejná analgetika.

        Volně prodejná léčiva na bolest:

        • Bolest zubů a Ibuprofen – například Ibalgin nebo Brufen
        • Bolest zubů a paracetamol – například Paralen nebo Panadol
        • Bolest zubů a Diklofenak – například Voltaren tablety Volně prodejná analgetika by měli nabrat účinku a ulevit od bolesti.

        Pokud je bolest zubů mučivá i přes léky, poraďte se se svým lékařem o předpisu analgetik na předpis obsahující účinnější bolest tlumící látky (například Kodein).

        Alternativní medicína

        Jestliže chronická bolest zubů nechce odeznít a zubař si neví rady, můžete se zkusit obrátit na alternativní medicínu.

        Například dle reflexní terapie pro úlevu od bolesti zubů vyzkoušejte vyvíjením tlaku na prstu. Z prstů palce a ukazováčku vytvořte kleštičky a nehet zmáčkneme z obou stran z boku.

        Co dělat, když vznikne otok

        Bolavé zuby nemusí být jediným problémem. Když zub bolí na dotyk může se dostavit otok, aby toho nebylo pro strádajícího člověka málo.

        V takovémto případě se snažte odpočívat. Žádná fyzická námaha, držte stabilní teplotu těla a buďte v klidu. Tělo potřebuje energii pro boj s příčinami otoku.

        Stejně důležité jako odpočinek je ledování oteklého místa. Zabalte mraženou zeleninu do látky a v 10minutových intervalech ledujte. S dlouhým ledováním to nepřehánějte, abyste si nepoškodili kůži na tváři.

        Prevence proti bolesti zubů

        Nebude překvapením, že nejlepší prevence proti bolesti zubů jsou pravidelné návštěvy zubaře a dentální hygieny. Snažte se zubaře a dentální hygienu navštívit alespoň dvakrát do roka. Díky pravidelným prohlídkám vás potenciální bolest způsobená rozsáhlými kazy či prorůstajícími zuby nezaskočí. Vždy je lepší se na bolest v zubech připravit.

        Nejlepší prevence proti citlivosti zubů je zdravá životospráva (vyhýbat se nadměrné konzumaci cukrů nebo limonád). Rozumné je také nepřehánět to s bělením zubů. Čím méně zubní skloviny ztratíte, tím méně budou vaše zuby citlivé.

        V neposlední řadě nezapomínejte na pravidelnou zubní hygienu. Čistěte si zuby dvakrát denně kvalitní zubní pastou, používejte měkký zubní kartáček a po čištění vždy použijte i mezizubní kartáček společně s ústní vodou bez alkoholu.

        ...

        Bolest zubů vždy diskutujte se svým zubním lékařem.

        Zpět na blog