Jak má vypadat správná péče o zuby

Jak má vypadat správná péče o zuby

Péče o zuby se nesmí podceňovat. Za mléčné zuby dostaneme zuby nové, ale ty už jsou navždy. Jiné nedorostou. Aby toho nebylo málo, zuby se ani nedokáží sami regenerovat. Snažte se je udržet zdravé, abyste se vyhnuli zubním onemocněním nebo nepříjemnostem se zubní náhradou.

Jak by měla vypadat správná zubní hygiena:

  • Uvědomit si důležitost péče o zuby
  • Dodržovat denní rutinu zubní hygieny
  • Používat vhodné produkty zubní péče
  • Nezapomínat na ústní vodu a mezizubní čištění
  • Pravidelně navštěvovat zubaře a dentální hygienu

    Proč jsou zuby důležité

    Úvod do ústní hygieny je znát, proč jsou zuby důležité pro každodenní život. Na chvíli se zamyslete, jak by byl život bez zubů nepříjemný. Takováto představa pomůže dát důležitost ústní hygieny do perspektivy.

    Zpracování potravy a mluvení

    Zuby používáme hlavně pro trhání potravy. Díky zubům jídlo pořádně rozmělníme a snadněji jej strávíme. Pamatujte, že čím více koušete, tím lépe trávíte a můžete rychleji z potravy získat živiny či spalovat tuky.

    Málokdo ví, že zuby jsou důležité také pro mluvení. Zkuste říct slova „duhová trajektorie“ bez dotyku horního patra zubů špičkou jazyka.

    Proč máme zuby moudrosti

    Teď už pravděpodobně milujete své zuby alespoň o špetku více. Ale zuby nejsou jen potěšení. V dospělosti nás potkává průšvih v podobě osmiček. Zubů moudrosti, které jsou vlastně úplně zbytečné a často způsobují bolest zubů.

    Zuby moudrosti jsou pozůstatkem evoluce. Když lidé objevili oheň, nepotřebovali tolik stoliček k drcení tvrdé potravy. Pokud tedy nechcete žít s gorilami, nemusíte se obávat ztráty osmiček.

    Častá onemocnění zubů

    Důležitost péče o zuby pro snížení rizika zubních onemocnění už byla zmíněna. Je také dobré znát častá onemocnění zubů, protože tak lépe předejdete potížím nebo snadněji vyberete pro vás ideální produkty zubní péče.

    Nejčastější problémy se zuby jsou:

    • Krvácející dásně
    • Citlivé zuby
    • Erodující zuby
    • Zubní kazy

      Krvácející dásně

      Plivat krev při čištění zubů není normální. Pokud v umyvadle krev uvidíte, může to mít několik příčit.

      Nejlepší varianta je, že si pouze moc silně čistíte zuby nebo máte tvrdý kartáček. V tomto případě stačí pouze změnit kartáček a techniku čištění zubů.

      Občas krvácí i zdravé dásně při mezizubním čištění. To je zcela v pořádku, pokud krev plivete jen několik dní. V případě dlouhodobého krvácení dásní se může jednat o zánět dásní.

      Zánět dásní (gingivitida) není radno podceňovat. Začíná nenápadně slabým krvácením dásní, ale může se dostat až do stádia parodontitídy, která je neléčitelná a může vést až ke ztrátě zubů.

      Citlivé zuby

      Stejně jako plivaní krve ani bolest zubů při kontaktu se studeným nápojem není normální. Pokud takovouto bolest cítíte často, pravděpodobně máte citlivé zuby.

      Citlivost zubů je způsobena odhalenými krčky nebo oslabením zubní skloviny. Citlivosti zubů se již nezbavíte, ale můžete ji snadno kontrolovat pomocí vhodných produktů na citlivé zuby.

      Erodující zuby

      Erodující zuby jsou dalším problémem, který může způsobit nedostatečná ústní hygiena. Zubní eroze také způsobuje bolest.

      Erodující zubní sklovinu poznáte pomocí pohledu na přední zuby. Pokud zuby vypadají na okrajích průhledně, je to znakem eroze skloviny. Příznakem mohou být také nažloutlé zuby způsobené oslabením skloviny a odhalením většího množství zuboviny.

      Abyste předešly zubní erozi vyhýbejte se příliš kyselým potravinám (například limonády) a pravidelně si čistěte zuby. Pomoci může také žvýkat žvýkačky bez cukru, které pomůžou vytvářet více slin. Ty jsou přirozenou ochranou před kyselinami.

      Zubní kazy

      Téměř každý měl zubní kaz alespoň jednu za život. Tato nepříjemná komplikace vzniká hromaděním zubního povlaku, které se živí cukry a vytváří kyseliny, která demineralizují sklovinu.

      Prevence před zubními kazy je poměrně jednoduchá. Dodržujte správnou péči o zuby vhodnými produkty, které čistí a remineralizují zubní sklovinu. A hlavně nikdy nevynechávejte denní rutinu zubní hygieny.

      Denní rutina zubní hygieny

      Zdravá rutina zubní hygieny obsahuje 5 každodenních kroků, které je třeba opakovat 2x denně.

      • Ujistit se, že kartáček je měkký a není třeba ho vyměnit (měnit alespoň co 3 měsíce)
      • Vyčistit si zuby kvalitní zubní pastou
      • Použít mezizubní kartáček v těžko přístupných částek zubů
      • Nezapomenout na vyčištění jazyka
      • Propláchnout ústa ústní vodou pro odstranění zbytku plaku a plnou remineralizaci

        Ujistit se, že je kartáček vhodný

        Zásadní je používat měkký kartáček. Nebojte se nedostatečného čištění. Měkké štětinky slouží k čištění stejně dobře jako tvrdé a zároveň na rozdíl od tvrdých nepoškozují zubní sklovinu.

        Standardně se zubaři doporučuje měnit zubní kartáček alespoň co 3 měsíce. V nejideálnějším případě je dobré měnit kartáček každé 2 měsíce.

        Správná technika čištění zubů

        Čištění zubů není raketová věda. Stačí porozumět základům tvorby plaku. Ten se tvoří v prostorách kolem dásní, ne přímo na korunkách zubů.

        Jak si tedy ve zkratce správně čistit zuby?

        • Nevěnovat příliš velkou pozornost korunkám zubů
        • Soustředit se převážně na čištění prostor mezi zubem a dásní
        • Zuby čistit pomocí vibračních pohybu kartáčkem nakloněným pod úhlem 45 stupňů
        • Nezapomenout na zadní stranu zubů

          Používat mezizubní čištění

          Běžný kartáček, ať už elektrický nebo manuální se nedostane do všech těžko přístupných prostor chrupu. Ovšem i v těchto místech se hromadí plak, který může způsobit onemocnění dásní.

          Obohaťte svou každodenní rutinu o mezizubní čištění. Pokud nevíte, který kartáček zvolit, zeptejte se na ústní hygieně. Obecně jsou nejdoporučovanější zubní kartáčky Curaprox, ale zvolte jakýkoli produkt, který se vám bude dobře držet a skutečně pomůže dostat se do všech mezizubních prostor.

          Jazyk je také součást chrupu

          Jazyk je také součást chrupu. Je tedy nutné do rituálu orální péče přidat také vyčištění jazyka.

          Pravidelným čištěním jazyka pomůžete prevenci před špatným dechem, protože i jazyk může být místem, kde se bakterie rády vyskytují.

          Jazyk čistěte jemně, nesnažte se ho dřít, abyste nepoškodili citlivou kožní tkáň. Chcete se jen zbavit bakterií na povrchu, ne si zničit chuťové pohárky.

          Nezapomínat na ústní vodu

          Zubní kartáček a pasta jsou produkty, které používá každý. Ale stejně jako na mezizubní kartáčky se někdy zapomíná i na ústní vodu.

          Ústní voda je nesmírně důležitá v celé ústní hygieně. Pomůže propláchnout všechny mezizubní prostory, bojuje s bakteriemi v celém ústní dutině (ne pouze v částech, které čistíte kartáčkem) a pomáhá zvýšit účinek remineralizace zubů.

          Pamatujte na pravidlo, že ústní voda by neměla obsahovat alkohol. Alkohol vysušuje dásně a okolí ústní dutiny. Zároveň také může snížit produkci slin, které pomáhají bojovat se zubním kazem a špatným dechem.

          Rozšířeným mýtem je, že ústní voda zabírá pouze když pálí. Tento mýtus dostaňte z hlavy. Pálivost ústní vody většinou způsobuje právě alkohol.

          Dokonalá ústní hygiena

          Už dodržujete správný denní rituál ústní hygieny, ale chcete více?

          Nejlepším způsobem, jak toho dosáhnout je vybrat pro vás vhodnější produkty zubní péče.

          Každý má jiné potřeby. Někdo potřebuje bojovat se zubními kazy kvůli divokému jídelníčku. Někdo zase hledá úlevu od bolesti citlivých zubů. Jiní nechtějí používat kontroverzní fluorid a takto lze pokračovat dále.

          Nejlepší produkty zubní péče

          Jak už víte, zuby se špatně regenerují a vážná onemocnění dásní jsou dokonce neléčitelná. Zubní hygiena se tedy nesmí podcenit. Pro vaše zuby vybírejte jen ty nejlepší produkty.

          My jsme zastánci přírodních ingrediencí, které jsou bezpečné a stejně účinné jako anorganické přísady.

          Někdo ovšem preferuje nepřírodní ingredience. Například zubní pasty s kontroverzním fluoridem jsou velmi oblíbené. Kolem fluoridu existuje spoustu studií, které jsou pro ale také spoustu s opačným názorem. Volba je na vás. Ale pro děti volte raději dětské zubní pasty bez fluoridu.

          Ať už zvolíte produkty zubní péče s fluoridem nebo alternativu, snažte se vždy vyvarovat zbytečným chemickým přísadám jako jsou SLS (Sodium Lauryl Sulfate), parabeny, alkohol, a hlavně umělá barviva.

          • Nejlepší zubní pasta - Tabsta přírodní zubní pasta v tabletách s hydroxyapatitem
          • Nejlepší ústní voda - Georganics peppermint ústní voda v tabletách
          • Nejlepší manuální zubní kartáček - Bambusový zubní kartáček Tabsta v zero-waste balení
          • Nejlepší elektrický zubní kartáček - Philips Sonicare
          • Nejlepší mezizubní kartáčky - Mezizubní kartáčky HydroPhil
          • Nejlepší zubní nit - Tabsta veganská zubní nit
          • Nejlepší kartáček na jazyk - Philips náhradní hlavice TongueCare+

          ... 

          Před změnou vaší péče o ústní dutinu se vždy poraďte se svým zubním lékařem. Nejlepší produkty jsou vybrány dle subjektivních zkušeností.

          ...

          Zpět na blog