Vše, co je třeba vědět o zubním kazu

Vše, co je třeba vědět o zubním kazu

Co je zubní kaz? Je to onemocnění zubů způsobené převážně nedostatečnou hygienou. Bez pravidelného čištění na zubech přežívají choroboplodné bakterie tvořící kyseliny, které postupně rozleptají zubní sklovinu.

Čtěte dál pokud se chcete černé tečce na zubu vyvarovat.

Příznaky zubního kazu

Většinou příznaky zubního kazu snadno odhalíte. Věnujte pozornost v případě trvalé bolesti či vyšší citlivosti zubů. Jedním ze symptomů oslabené zubní skloviny může být i žlutá sklovina (nejedná se o zaručený příznak). Pochopitelně se občas může objevit skrytý zubní kaz, který odhalí pouze zubař.

Nejčastější příznaky zubních kazů:

  • Trvalá bolest
  • Zvýšená citlivost
  • Viditelné prohlubně v zubech
  • Černá sklovina
  • Tmavé skvrny na rentgenu čelisti

    Jakou bolestí se projevuje zubní kaz?

    Drobný zubní kaz málokdy na sebe upozorní bolestí. Bolí až ten, který zásadně poškodí zubní sklovinu.

    Bolest signalizují zubní nervy, které nejsou dostatečně chráněny poškozenou zubní sklovinou.

    Proč jsou zuby s kazy citlivější?

    I malý zubní kaz zeslabuje sklovinu. Nervy v zubech jsou následně obnaženější a citlivější na vnější podměty.

    Jak hluboké mohou být prohlubně v zubech?

    Zubní kazy se objevují v různých formách a intenzitě. Často zubní kaz objevíte v podobě černé tečky. Intenzivnější kazy už jsou větší prohlubně hnědého nebo černého zabarvení. Velké, často už těžko zachranitelné, zkažené zuby mají znatelné díry.

    Je černá sklovina vždy zubní kaz?

    Černá sklovina je pravděpodobně způsobena kazem, ale je třeba říct, že žluté zbarvení není vždy příznakem zubního kazu. Pigmentaci lze získat také genetickými dispozicemi, věkem, jídelníčkem, kouřením či léky. Naopak bílé skvrny na zubech mohou vzniknout nadměrným používáním fluoridů (tzv. Fluoróza).

    Příčiny a vznik zubního kazu

    Kazy v zubech se objevují z několika příčin. Tou nejčastější je špatná ústní hygiena. Za zubní kazy si tedy většinou lidé mohou sami. Opravdu nepodceňujte ústní hygienu.

    Nejčastější příčiny začínajícího zubního kazu:

    • Špatná ústní hygiena (nedostatečné odstranění plaku)
    • Špatná kvalita tvrdých zubních tkání (genetická dispozice)
    • Organické kyseliny (produkovány sacharózou, maltózou, laktózou)

    Diagnostika zubního kazu

    Začátek kazu v zubu, a hlavně velký kaz by pro vás měl znamenat urychlenou návštěvu zubaře.

    Jak se pozná zubní kaz u zubaře:

    • Pomocí sondy a zrcátka
    • Cariesdetectorem
    • Fluorescencí
    • RTG snímkem

      Zubní sonda a zrcátko

      Zubní sonda a zrcátko jsou nejběžnější nástroje diagnostiky zubních kazů. Lékař pomocí tohoto stomatologického nářadí hledá měkká či zbarvená místa na zubech. Metoda není přesná jako operační mikroskop, ale zkušení zubaři většinou zubní kazy odhalí.

      Cariesdetector

      Cariesdetector odhaluje demineralizovaná kolagenní vlákna v zubních kazech pomocí speciálního barviva. Tato metodika potřebuje zkušené oko zubaře, jelikož občas zbarví i zdravý dentin.

      Fluorescence

      Fluorescence je spolehlivější způsob, jak poznat zubní kaz než cariesdetector, ale ne všichni zubaři mají tuto technologii, jelikož má vyšší pořizovací náklady.

      Zubní kazy na rentgenu

      Zubní kazy nejsou vždy viditelné lidským okem. Pro odhalení převážně mezizubních kazů a kazů pod zubními výplněmi je potřeba rentgen.

      Zubní lékaři mívají zvykem jednou za zač použít rentgen k odhalení příznaků dentálního kazu. Proces je následovný. Zubař vás nechá zkousnout a pořídí RTG snímek čelisti (tzv. bite-wing). Následně snímek okamžitě zkontroluje a vyhodnotí.

      Jak vypadá kaz v zubu na rentgenu? Na snímku bude zubař hledat tmavé skvrny, které zubní kazy způsobují sníženým množstvím minerálů v dutině kazu.

      Intenzita zubních kazů

      Po detekování zubního kazu v ústech zubař posoudí, jak zakročit v boji proti kazovým zubům.

      Úrovně intenzity zubních kazů:

      • Akutní kaz
      • Chronický kaz
      • Zastavený kaz

      Akutně je třeba zakročit, když jsou kazivé hmoty světle žluté a kaz se rychle šíří. V případě, že má kaz pomalý průběh a kariézní léze (skvrny na povrchu skloviny) je tmavě zbarvena, jedná se o chronický kaz. Zastavený kaz se vyznačuje tmavě pigmentovanou zcela tvrdou spodinou.

      Typy zubních kazů (+ obrázky)

      Zub se skládá z několika částí, které jsou náchylné ke kazům. Zubní kaz u dásně, kaz z boku zubu, černá zubní sklovina se mohou objevit na zubech kdekoli.

      Typy zubních kazů jsou:

      • Kaz skloviny
      • Kaz dentinu (zuboviny)
      • Kaz cementu

        Mnohdy přehlížený je mezizubní kaz, protože není hned na očích, dokud se silně nerozvine. Naštěstí jej zubař dokáže odhalit na pravidelných prohlídkách. Navíc pečlivým čištění s mezizubním kartáčkem je pravděpodobnější, že ani nevznikne.

        Zubní kaz skloviny

        Zubní kaz skloviny začíná působením organických kyselin, které demineralizují povrch zubů. Vlivem demineralizace vzniká kazivá léze ve formě křídovitě bílé skvrny (tzv. white spot). Následně je oslabená sklovina náchylnější k plnému propuknutí zubního kazu.

        Zubní kaz zuboviny (dentinu)

        Demineralizace dosahuje příliš velké hodnoty, sklovina je oslabena a mikroorganismy vytvářející organické kyseliny pronikají k zubovině. Zubní kaz dentinu je třeba řešit výplní, aby nedošlo k odumření zubu.

        Zubní kaz dentinu se projevuje kuželovitým tvarem, který vypadá jako černý plak na zubech.

        Zubní kaz cementu

        Zubní kaz cementu nejčastěji vzniká z důsledku stárnutí (tzv. atrofické změny) u lidí starších 60 let. Dásně v průběhu let nebo vlivem parodontózy ustupují a zubní kaz vzniká kolem obnaženého kořenu.

        Zubní kaz vs eroze zubní skloviny

        Často se zaměňuje eroze zubu a kaz zubu. Eroze zubů je jev, kde zuby ztrácejí zubní sklovinu a jsou oslabeny. Následně jsou oslabené zuby náchylnější ke vzniku kazu na zubu.

        Eroze zubní skloviny se objevuje stále častěji změnou jídelníčku společnosti směrem k velké spotřebě limonád s velkou aciditou. Častou příčinou eroze jsou také neprofesionální a domácké bělení zubů či pravidelné používání vysoce abrazivních bělících zubních past.

        Prevence zubního kazu

        Jak kontrolovat zubní kaz? V případě, že pravidelně navštěvujete zubaře a zubní hygienu nebudete muset zuby sami kontrolovat, jelikož odborníci dokáží podchytit už zárodky zubních kazů. Podchytí i kaz mezi zuby a další zubní problémy.

        Jak předcházet zubním kazům:

        • Dodržovat ústní hygienu
        • Jídelníček bez kyselých nápojů
        • Dostatečný přísun minerálů
        • Navštěvovat zubaře a hygienistku
        • Obezřetně bělit zuby (ideálně nebělit vůbec)

          Správná ústní hygiena proti kazům

          Obecně je třeba dodržovat čistící rutinu. Používat měkký kartáček, respektovat techniku čištění dle instrukcí dentální hygienistky, čistit také jazyk a nezapomínat na mezizubní čištění i ústní vodu. Úplně nezáleží, zda použijete zubní pastu na kazy, téměř všechny zubní pasty obsahují v různé míře re-mineralizační a antibakteriální ingredience.

          Jídelníček bez kyselých nápojů

          Správný jídelníček zabrání zápachu z úst a je také prevencí před zubními kazy. Obecně je dobré vyhýbat se pokrmům a nápojům s vysokou aciditou.

          V případě, že si přeci vychutnáte sladkou limonádu vyčkejte s čištěním zubů 30-60 minut. Zuby jsou po konzumaci velmi kyselých potravin citlivější. Okamžitým čištěním byste mechanicky dráždili zuby v momentě, kdy jsou náchylnější k poškození.

          Jaké minerály chrání zubní sklovinu

          Zubní sklovina je koneckonců podobná kostem. Není tedy překvapením, že vápník sklovině pomáhá. V kombinaci s hořčíkem sklovina sílí a stává se odolnější vůči kyselinám. Lékaři doporučují pro maximalizaci efektu kombinace vápníku a hořčíku obohatit mix o zinek.

          Také vitamíny pomohou zefektivnit celý mix pro silnou zubní sklovinu. Vitamín K2 a D3 podporuje vstřebávání vápníku. Tím se vápník dostane snadněji, kde je ho třeba.

          Vhodný mix minerálu a vitamínů pro silnou sklovinu:

          • Vápník
          • Hořčík
          • Zinek
          • Vitamíny D3 a K2

            Kdy a kde navštěvovat zubního lékaře

            Zuby se zubním kazem by měly být pro vás cizí, jestliže budete pravidelně navštěvovat odborníky.

            Úvodní návštěvu zubní ordinace by mělo dítě podstoupit v momentě prvního zoubku, a následně ideálně 2x ročně do konce života. Dvakrát ročně je důležité také navštívit dentální hygienu, a to od doby, kdy dítě získá první sadu 20 zubů.

            Zubaře vám pomůže najít Česká stomatologická komora, která provozuje internetovou databázi zubařů. Provozovatele dentální hygieny lze najít v databázi asociace dentálních hygienistek.

            Okresy napříč Českem se liší svou dostupností stomatologické péče. Výrazně zhoršená dostupnost je ve 24 okresech. Mějte prosím se zubaři trpělivost v lokalitách, kde jsou zahlcení.

            Bezpečné bělení zubů

            Krásně bílé zuby zvyšují atraktivitu, ale bělení zubů může být nebezpečné pro zubní sklovinu. Samotné bělení není příčinou zubních kazů, ale následně oslabená sklovina je ke kazům náchylnější.

            Pokud i přes risk poškození zubů chcete proceduru podstoupit, vyvarujte se domácímu neodbornému bělení.

            Před ordinačním bělením navštivte zubní hygienu, aby na vašich zubech nebyl zubní kámen. Dbejte také na to, aby vaše dásně a krčky byly izolovány od bělícího gelu s peroxidem vodíku.

            Po bělení pravděpodobně přijde bolest zubů a citlivost, protože zuby budou velmi dehydratované. Ta by měla přejít do 24 hodin.

            Léčba zubního kazu

            Čím více je zanedbáván neléčený zubní kaz, tím drastičtější je následná léčba. Malé zubní kazy, zánět dásní či dezinfekce kořenových kanálků se dají bezbolestně řešit ozonoterapií. Větší kazy pravděpodobně bude třeba vrtat a vyplnit. Pokud je zub s kazem v nejzazším stádiu je nutné ho úplně odstranit.

            Jak probíhá léčba zubních kazů:

            • Pomocí ozonoterapie
            • Vrtáním a vyplněním zubu
            • Odstranění zubu, pokud je nutné

            Zákroků se nemusíte bát. Ozonoterapie je moderní metoda, která vůbec nebolí a u ostatních zákroků předchází lokální anestezie.

            Ozonoterapie

            Ozonoterapie je léčba pomocí speciálního přístroje, který generuje ozón a aplikuje ho na poškozené místo zubu. Aplikace ozónu dle klinických studií může zničit 999 999 bakterií z milionu. Ozon z těchto přístrojů proniká do zubní tkáně v hloubce až 3 milimetry. Terapie ozonem je pro zubní kazy či zárodky kazů moderní a bezbolestnou metodou.

            Vrtání a výplně

            Nejméně oblíbené ošetření zubního kazu je vrtání. Pravděpodobně jeden s lidmi nejobávanějších zubařských zákroků.

            Nejprve je třeba si uvědomit, že za vznik zubního kazu při správné prevenci ani nemusí dojít. Každopádně pokud se zubař musí vrhnout do vrtání a broušení zubu, místo lokálně umrtví. Nic neucítíte. Po odstranění kazu se zub vyplní speciálním materiálem (plombou).

            Typy zubních výplní:

            • Amalgámová (sivě-černá)
            • Skloinomerní (bílá, méně estetická)
            • Fotokompozitní (bílá, vysoce estetická)

              Odstranění zubu

              Zuby se zubním kazem, které jsou dlouho zanedbávány mohou vytvořit vážný zánět. V tomto momentě je nutné zub odstranit, aby nedošlo k vážnějším problémům (např.: záněty zubní dřeně či onemocnění zubních kanálků).

              Odstranění zubu je nejdrastičtější varianta boje se zubním kazem. Zubaři vždy o zub bojují. Variantu odstranění volí, pokud již není jiná možnost.

              ...

              Zubní kazy vždy diskutujte se svým zubním lékařem.

              Zpět na blog