Jak předcházet a léčit zánět dásní

Jak předcházet a léčit zánět dásní

Zánět dásní (neboli gingivitida, někdy také gingivitis) je plakem způsobené onemocnění dásní.

Krvácející dásně jsou prvním příznakem infekce. Pokud se neléčí, může propuknout až v parodontitidu a následnou ztrátu zubů. Není radno gingivitidu podceňovat.

Co je zánět dásní

Lidské tělo vytváří infekci v místech, kde se usazují a hromadí bakterie zubního plaku. Zánět dásní je tedy reakce na nadměrné množství bakterií dráždící povrch dásní.

Co je třeba vědět o zánětu dásní:

  • Jedná se o běžné onemocnění
  • Zánět dásní je léčitelný v případě brzkého zásahu
  • Při dlouhodobém neléčení lze přijít o zuby
  • Zánět dásní není nakažlivý

    Jak běžný je zánět dásní

    Zanícené dásně jsou poměrně běžnou infekcí ve sledu onemocnění dásní. Zánět je předvojem mnohem vážnějšího onemocnění – parodontitidy.

    Jak vypadá onemocnění dásní:

    1. Zdravé dásně
    2. Akutní zánět dásní
    3. Chronický zánět dásní
    4. Onemocnění paradontu (parodontitida)
    5. Ztráta zubů

      Jak dlouho trvá zánět dásní?

      Zánět dásní má dvě úrovně intenzity. Ranným stádiem je akutní zánět dásní, který vzniká nedostatečným čištěním zubů (zpravidla hlavně podceňování mezizubního čištění). Akutní zánět při pečlivém čištěním zubní nití nebo mezizubním kartáčkem odezní do cca 3 týdnů.

      Při vypuknutí chronického zánětu dásní začínají ustupovat dásně (prohlubuje se dásňový žlábek) a probíhá intenzivnější krvácení. Ustupující dásně mohou takto ustupovat i roky, než se definitivně vyvinou v parodonitidu.

      Je zánět dásní léčitelný?

      V návaznosti na délku trvání je třeba říct, že zánět dásní je léčitelný v raném stádiu (tzn. akutní zánět dásní). Při chronickém zánětu nelze ustupující dásně léčit, pouze zmírnit problémy s dásněmi a zpomalit průběh onemocnění.

      Je zánět dásní nakažlivý?

      Ne, není nakažlivý, ale i přesto by se neměl podceňovat. Hlavně z důvodů, že se jedná pouze o stádium onemocnění vedoucí ke ztrátě zubů. Alarmem pro návštěvu lékaře je moment, kdy je zánět dásní bolestivý. To může značit nástup onemocnění paradontu.

      Příčiny zánětu dásní

      Krvácení dásní má mnoho příčin. Tím nejběžnějším důvodem, stejně jako u citlivých zubů, je nedostatečná ústní hygiena. Krvavé dásně mohou způsobit také nemoci, nezdravý životní styl, případně i některá léčiva.

      Co způsobuje zánět dásní:

      • Špatná hygiena (nahromaděný plak a zubní kámen)
      • Nedostatek vitamínů a minerálů
      • Kouření
      • Stres a hormonální změny (těhotenství, puberta)
      • Cukrovka či užívání kortikoidů
      • Některá virová a bakteriální onemocnění (HIV, Herpes, Syfilis)

        Jak ústní hygiena ovlivňuje zánět dásní

        Nedostatečná hygiena a péče o zuby způsobuje hromadění zubního kamene, který následně vytváří podhoubí pro dásním škodící plak. V rámci boje proti zánětu dásní je obzvláště důležité mezizubní čištění, protože v prostorech mezi zuby bakterie přežívají nejjednodušeji.

        Vliv nedostatku vitamínů a minerálů na zdraví dásní

        Bez dostatečných nutričních příjmů v podobě vitamínů a minerálů se v ústech vytváří pro bakterie přívětivější prostředí. Nedostatek vitamínů oslabuje organismus v boji s bakteriemi a vysušuje ústa. Tím pádem usnadňuje bakteriím zůstat v ústní dutině. Deficit minerálů oslabuje zuby, napomáhá vzniku aftů a tím usnadňuje bakteriím množení se.

        Nejužitečnější vitamíny pro zdravé dásně jsou vitamíny A, C a D. S vitamínem C nemůžete nikdy šlápnou vedle protože pomáhá udržovat celý imunitní systém silný. Imunitní systém následně bojuje efektivněji i s onemocněními dásní. Vitamín A chrání před vysoušením úst a vitamín D pomáhá při boji se zánětem dásní dle posledních studií.

        Mezi minerály nejvíce přispívající zdravé ústní dutině patří železo a vápník. Nedostatek železa přispívá vzniku zánětu na jazyku, který následně způsobuje afty v ústech. Vápník pomáhá udržovat silnou zubní sklovinu a předchází zubním kazům. Oba minerály v ústech vytváří pro bakterie těžší prostředí k přežití.

        Vlivy životního stylu na dásně

        Kuřáci mají 2x větší pravděpodobnost vzniku zánětu dásní než nekuřáci. Bohužel i tento článek bude znít jako kolovrátek. Kouření škodí zdraví, i zdraví dásní. Dásně kuřáků trpí převážně kvůli kouřením oslabenému celkovému imunitnímu systému. To způsobuje menší odolnost proti zánětu a pomalejší hojení dásní.

        Zánět dásní kvůli hormonálním změnám v těhotenství v podobě intenzivnější krvácivosti dásní potkává velkou řadu těhotných žen. Během hormonálního kolotoče v těhotenství je tedy důležité mimo jiné pečlivě hlídat zdraví dásní. Ženy se zdravými dásněmi před těhotenstvím mají velkou šanci se těhotenské gingivitidě vyhnout.

        Zánět dásní se může projevit i u dětí v pubertě. Příčinou jsou hormonální změny stejně jako u těhotných žen. Děti zánět často ještě zhoršují nedostatečnou ústní hygienou.

        Neméně významnou hormonální změnou je kontinuální stress vytvářející větší hladinu kortizolu v krvi. Dle některých studií nadměrná tvorba kortizolu v těle koreluje s onemocněním dásní, a to zejména kvůli negativním efektům kortizolu na imunitní systém. Nelze s jistotou říci, že mezi stresem a zánětem dásní je kauzální vztah, ale lze tvrdit, že stress do jisté míry může napomáhat rozvoji onemocnění dásní.

        Vlivy nemocí na dásně

        Krvácející zuby při čištění bohužel nejsou neobvyklé při léčbě některých vážných onemocnění. Problémy s dásněmi zažívají hlavně cukrovkáři a lidé trpící vážnými virovými (HIV, Herpes) či bakteriálními (Syfilis, Kapavka) onemocněními.

        Lidé trpící cukrovkou mají větší hladinu glukózy (cukru) v krvi, respektive ve slinách a dásních. Bakterie zubního plaku na povrchu dásní se cukry živí. Celé toto prostředí jim vyhovuje a snadněji se množí i hromadí. Tím se následně zvyšuje šance výskytu zánětu.

        Virová a bakteriální onemocnění jsou obecně velmi invazivní pro lidský imunitní systém. Je tedy zasaženo i zdraví ústní dutiny. Tou nejzávažnější příčinou je HIV, které už ze své podstaty způsobuje poruchu protiinfekční funkce těla. Při tomto onemocnění dásně krvácí a bolí.

        V některých případech může imunitu jako celek oslabit i samotná léčba. Poměrně běžná je například léčba pomocí kortikoidů. Kortikoidy složí zejména k tlumení imunitního systému, respektive blokování autoimunitní či silně alergické reakce. Z toho důvodu jsou kortikoidy některými zubními lékaři obávaným léčivem ke vztahu k zdraví dásní.

        Symptomy zánětu dásní

        Jak poznat zánět dásní? Poměrně snadno. Prvním symptomem je bezbolestné krvácení dásní při čištění zubů. V následném stádiu dásně ustupují, krvácí a bolí.

        Jaké jsou symptomy onemocnění dásní:

        • Bezbolestné krvácení dásní při čištění zubů
        • Oteklé, podrážděné dásně
        • Ustupující dásně, odhalené krčky
        • Bolestivé krvácení dásní v nejtěžším stádiu

          Jak vypadá zánět dásní

          Krvácení z dásní je prvním projevem zánětu. Nejdříve zejména při čištění mezizubních prostor. Při propuknutí infekce začne být krvácení běžnější i při normálním čištění. Dásně budou podrážděné až oteklé.

          Zánět dásní a bolest

          Pokud zažíváte bolestivý zánět dásní možná si říkáte „Přijdu o zuby?“. Zánět dásní běžně nebolí. Bolestivé dásně jsou spíše symptomem následné parodontitídy. Ta způsobuje ztrátu zubů. Každopádně proces ztráty není okamžitý. Navštivte zubaře a ten vám připraví systém, jak léčit zánět dásní.

          Prevence zánětu dásní

          Je třeba několikrát opakovat, že zánět dásní je ve většině případů způsobený nedostatečným čištěním zubů. Svědomitá péče o zuby je nejlepší způsob, jak zastavit ustupující dásně a zánět. Možná se zánětu dásní úplně vyhnete. Pokud vás zánět stejně postihne, lze ho léčit vhodnějšími produkty zubní péče či volně prodejnými léčivy.

          5 zásad čištění zubů:

          1. Zuby čistit po dobu 2 minut 2x denně
          2. Používat kartáček s měkkými štětinkami
          3. Volit zubní pastu s anti-bakteriálním a re-mineralizačními účinky
          4. Nezapomínat na čištění mezizubních prostor a jazyka
          5. Po čištění zubů vypláchnout pusu ústní vodou

            Léčba zánětu dásní

            Dejme tomu, že se vám nepodařilo zamezit vzniku infekce. V takový moment je zubní péče ještě důležitější. Není třeba zintenzivňovat čištění zubů, 2x denně stačí. Je ale dobré zvážit změnu produktů zubní péče pro efektivnější boj se zánětem dásní.

            Co použít na zánět dásní:

            • Používat zubní pastu s chlorhexidinem (max 1-2 týdny)
            • Vyplachovat ústa ústní vodou s antibakteriálním účinkem
            • Používat pouze měkký nebo extra měkký kartáček
            • Pravidelně každý den čistit mezizubní prostory
            • Pečlivěji čistit jazyk

              Zánět dásní, co pomáhá jej diagnostikovat?

              Při podezření na zánět dásní lze provést test krvácivosti dásní pomocí speciální stomatologické sondy. Zubní lékař sondou změří stav dásní (přiloží sondu po dobu přibližně 20 sekund na několik míst dásní) a dle výsledků vyhodnotí PBI (Papilla Bleeding Index) index v rozmezí 0 až 4.

              Jak interpretovat PBI index:

              • PBI 0 = Zdravé dásně (bez krvácení)
              • PBI 1 = Krvácení pouze v určitých bodech dásně (bodové krvácení)
              • PBI 2 = Krvácení v delším úseku dásně (čárkovité krvácení)
              • PBI 3 = Krev odtéká do oblasti krčku zubu (vyplnění mezizubních prostor)
              • PBI 4 = Dásně velmi krvácí a jsou velmi citlivé (spontánní krvácení)

                Co pomáhá při krvácení dásní?

                Je poměrně snadné zbavit se krvácení dásní v počátcích onemocnění. Stačí denně čistit mezizubní prostory a věnovat větší péči zubní hygieně. Do 1-3 týdnů se krvácející dásně uzdraví. Speciální antibakteriální zubní pasty i ústní vody pomohou léčbu zánětu dásní urychlit.

                Musíte léčbě akutního zánětu dásní dát čas. Není žádné stoprocentní řešení, jak zastavit krácení dásní při čištění okamžitě.

                Dá se zánět dásní zvrátit?

                Hygiena je způsob, jak vyléčit zánět dásní v akutním raném stádiu. V momentě, kdy se stav přesune do chronického zánětu dásní, pravidelné čištění nemusí být dostatečné řešení, jak vyléčit gingivitidu.

                Obecně lze říci, že zánět dásní ve formě gingivitidy lze léčit. Neléčitelný se stává v momentě, kdy je dlouhodobě opomíjen a propukne v parodontitídu. V té fázi může propuknout i bolestivý zánět dásní.

                Co na zánět dásní

                Zubař většinou nedokáže udělat více, než doporučit konzultaci s dentální hygienistkou a její odborné očištění zubů od plaku a zubního kamene. Dentální hygienistku následně navštěvujte alespoň 2x ročně pro profesionální čištění. Léčba pravidelnou a pečlivou ústní hygienou je zcela ve vašich rukou.

                Přírodní léčba zánětu dásní

                Jaké bylinky na zánět dásní použít v léčebné kůře na krvácejí dásně? Obecně je doporučován výplach z šalvěje, dubové kůry, heřmánku a slezu lesního. Zda je přírodní léčba osvědčeným způsobem, jak se zbavit zánětu dásní, je diskutabilní, ale rozhodně vám neuškodí.

                Co používat na krvácející dásně (bylinky):

                • Šalvěj
                • Dubová kůra
                • Heřmánek
                • Slez lesní

                  Bez předpisová léčba krvácejících dásní

                  Bez předpisová léčba gingivitidy pokrývá většinu případů zánětu dásní. Antibiotika, které nejsou volně prodejné, se používají jen na nejtěžší případy.

                  Léky na krvácející dásně jsou převážně produkty zubní péče obsahující chlorhexidin. Pomoci mohou také léčivé přípravky na zánět v krku (kloktadla), i když nejsou primárně zamýšlené jako léky na krvácející dásně.

                  Předpisové léky na zánět dásní

                  Ve výjimečných případech doprovází zánět dásní teplota a silná až bolestivá zánětlivá reakce. V takový moment vám zubař může předepsat na zánět dásní antibiotika, případně také analgetika.

                  Produkty zubní péče při zánětu dásní

                  Co je dobré na zánět dásní? Vybrali jsme pro vás dle našich testů nejlepší produkty. (některé najdete i v našem eshopu)

                  Nejdůležitější je mezizubní čištění

                  Čištění mezizubních prostor je při léčbě gingivitidy to nejdůležitější. Vhodnými produkty pro vyčištění těžko přístupných míst mezi zuby jsou mezizubní kartáčky s měkkými štětinami nebo zubní nit.

                  Nejlepší zubní pasty při zánětu dásní

                  Pro preventivní účely je téměř jakákoli kvalitní zubní pasta dostačující. Ale jaká je ta nejlepší pasta při ústupu dásní či gingivitidě? Ideálně volte takovou, která má větší koncentraci antibakteriálních ingrediencí. Nejdoporučovanější léčbou jsou produkty obsahující chlorhexidin. S chlorhexidinem opatrně, nelze jej používat denně (max 1-2 týdny než odezní akutní zánět dásní).

                  Mějte na paměti, že i zubní pasta s chlorhexidinem nenahrazuje mezizubní čištění. Mezizubní kartáček nebo zubní nit jsou stále tím klíčovým prvkem v boji se zánětem dásní.

                  Antibakteriální ústní voda pomůže v boji se zánětem

                  Vypláchnutí ústní vodou po čištění zubů napomáhá k odstranění bakterií, které se usazují v dutině ústní. Voda navíc dokáže snadno proniknout do těžko přístupných míst mezi zuby.

                  Při léčbě zvolte ústní vodu obsahující zinek nebo chlorhexidin. Pro prevenci sáhněte po vodách s antibakteriálními ingrediencemi jako jsou přírodní látky Caprylic/Capric Triglyceride či Tea Tree Oil.

                  Kartáček musí mít měkké štětinky

                  Kartáček nehraje zásadní roli v boji se zánětem dásní (důležitější je technika čištění). Podstatné je dbát, aby vám kartáček spíše neškodil svými štětinkami. Volte tedy měkké nebo extra měkké zubní kartáčky.

                  Čištění jazyka je často opomíjené

                  V neposlední řadě je vhodné zmínit čištění jazyka. Existují studie, které potvrzují pozitivní vliv čištění jazyka na zápachu z úst i zánět dásní. Můžete použít speciální produkty nebo klasický zubní kartáček.

                  ...

                  Zánět dásní vždy diskutujte se svým zubním lékařem.

                  Zpět na blog